Cara Pindahkan WhatsApp ke Telefon Lain

oleh Dzafri Ahmad   Dikemas kini pada 10-31-2022 / Dikemas kini untuk  Tentang WhatsApp

Bolehkah saya memindahkan chat WhatsApp ke telefon lain?

Ya, anda boleh memindahkan semula mesej WhatsApp anda dari satu telefon ke telefon yang lain. Dalam artikel ini, kami akan memberikan anda pelbagai cara memindahkan WhatsApp ke HP lain.

Data WhatsApp anda kini boleh kekal terkini dalam telefon lain anda dan anda tidak perlu risau tentang kehilangan sejarah sembang apabila beralih ke telefon lain.

Bacaan berkaitan Cara Pindahkan WhatsApp daripada Android ke iPhone 14.

Bahagian 1. Cara Pindahkan WhatsApp ke Telefon lain (dari Android ke Telefon lain)

Dalam bahagian ini, anda akan lihat tentang cara memindahkan Whatsapp ke telefon lain (dari telefon Android ke telefon lain) dalam 3 cara yang mudah dan berkesan. Sekarang, mari kita lihat bagaimana untuk melakukannya.

Memindahkan Chat WhatsApp ke Telefon lain Menggunakan Sandaran Tempatan

Jika anda ingin menukar telefon anda dan menggunakan yang lain dengan nombor WhatsApp yang sama seperti sebelumnya, anda mesti membuat sandaran setempat terlebih dahulu pada telefon sebelumnya. Selepas itu, anda boleh mendapatkan semua chat WhatsApp anda pada telefon baharu anda.

Panduan ini ditunjukkan menerangkan kepada anda cara memindahkan WhatsApp dari satu telefon ke telefon lain melalui sandaran setempat. Tanpa sandaran tempatan, anda akhirnya akan kehilangan semua data yang ada pada telefon Android lama.

Anda perlu memastikan anda telah membuat backup sebelum ini untuk mendapatkan semula data anda. Kemudian, anda boleh mengikuti langkah-langkah di bawah untuk melakukan pemindahan.

 • Buka WhatsApp pada peranti anda yang sebelumnya. Untuk memulakan sandaran pergi ke 'Tetapan' yang terdapat dalam menu. Menu diwakili oleh 3 titik (…). Seterusnya, pergi ke 'Sembang' > 'Sandaran Sembang' dan 'Sandaran'.

  transfer whatsapp from android to android
 • Mengambil menyalin data anda dari peranti lama ke peranti lain. Sekarang, memasang WhatsApp pada telefon lain dengan kelayakan sama seperti nombor sebelumnya iaitu dengan nombor telefon yang sama. WhatsApp akan menghantar kod pengesahan melalui OTP. Pastikan SIM dimasukkan ke dalam telefon ini.

 • Sebaik log masuk, WhatsApp secara automatik mengakui backup dan menggesa anda untuk memulihkan data. Selepas data dipulihkan, WhatsApp kini bersedia untuk beroperasi dengan data replika yang sama seperti telefon anda sebelum ini dan dengan cara ini anda memindahkan WhatsApp dari satu telefon ke telefon yang lain.

Memindahkan Chat WhatsApp ke HP lain Menggunakan Google Drive (hanya Android ke Android)

Google Drive adalah salah satu kaedah yang menjanjikan untuk memberi panduan tentang cara memindahkan WhatsApp dari satu telefon ke telefon lain. Sebaliknya, anda perlu bersedia beberapa perkara sebelum meneruskan cara memindahkan data WhatsApp dari satu telefon ke telefon lain (Android ke Android) dengan bantuan Google Drive.

Beberapa perkara yang perlu diberi perhatian sebelum menggunakan Google Drive:

 • Anda mesti mempunyai akaun Google yang sah pada telefon Android anda.
 • Untuk memudahkan sandaran, Google Drive harus disegerakkan dengan peranti Android.
 • Perkhidmatan Google Play harus dipasang dalam telefon anda.
 • Untuk membuat sandaran keseluruhan data WhatsApp, Google Drive sendiri mesti mempunyai storan yang mencukupi.
 • Anda juga harus memastikan bahawa telefon anda mempunyai storan yang mencukupi supaya ia boleh membuat sandaran pada Google Drive.

Sekarang mari kita lihat, cara memindahkan WhatsApp ke Telefon lain menggunakan Google Drive sebagai medium.

 • Buat sandaran pada telefon lama, pasang WhatsApp pada telefon lain. Lancarkan WhatsApp pada peranti anda yang sebelumnya. Seterusnya pergi ke 'Tetapan' > 'Sembang' > 'Sandaran Sembang' > 'Sandarkan ke Google Drive'. Anda kini memerlukan memilih akaun Google pilihan dan data anda akan dimuat naik dalam pemacunya.

  transfer whatsapp from android to android
 • Log masuk ke WhatsApp dengan nombor telefon seperti dalam telefon sebelumnya dan akaun Google yang sama seperti telefon bekas yang digunakan untuk sandaran.

 • Apabila digesa, ketik PULIHKAN untuk memulihkan chat dan media anda dari Google Drive.

  transfer whatsapp from android to android
 • Selepas proses pemulihan selesai, ketik SETERUSNYA. Chat anda akan dipaparkan setelah permulaan selesai.

 • WhatsApp akan mula memulihkan fail media anda selepas chat anda dipulihkan.

Cara Memindahkan WhatsApp ke Telefon lain tanpa Menghapus Chat Mengunakan iCareFone Transfer

iCareFone Transfer ialah salah satu cara terpantas untuk memindahkan, Menyandarkan & Memulihkan Data WhatsApp & WhatsApp Business Anda. Aplikasi ini boleh dipercayai dan boleh dipercayai. Ia boleh membantu anda memindahkan chat WhatsApp antara Android & iOS dengan mudah. Ia adalah alat yang paling disyorkan untuk pindahkan chat Whatsapp ke telefon lain. Untuk menggunakan apl, sila ikuti langkah di bawah:

 • Lancarkan iCareFone Transfer dan sambungkan dua peranti pada komputer anda. Dan klik "Pemindahan" untuk meneruskan.

  connect-android-and-ios
 • Nota: Pada peranti Samsung anda, anda mungkin perlu mendayakan penyahpepijatan USB dengan mengikuti tangkapan skrin.

  enable USB debugging by following on screen guide of whatsapp transfer with icarefone
 • Selepas memasukkan maklumat, tetingkap muncul untuk memberitahu anda bahawa anda mungkin menerima kod pengesahan WhatsApp ke peranti sumber anda. Klik "Teruskan" untuk pergi ke antara muka pengesahan.

  sure to continue verifying whatsapp account
 • Nota: Akaun WhatsApp pada peranti sumber anda mungkin dilog keluar semasa proses pengesahan. Untuk mengesahkan berjaya, sila jangan log masuk lagi.

 • Anda perlu menyandarkan data WhatsApp pada peranti sumber anda dengan mengikut arahan tangkapan skrin. Jika selesai, klik "Teruskan".

 • Setelah pengesahan berjaya, anda boleh memilih jenis lampiran yang perlu anda pindahkan. Lampiran yang tidak dipilih tidak akan dipindahkan ke peranti sasaran. Klik "Teruskan" untuk meneruskan ke langkah seterusnya.

  getting whatsapp data from the source device
 • Anda perlu menyandarkan data WhatsApp pada peranti sumber anda dengan mengikut arahan tangkapan skrin. Jika selesai, klik "Teruskan".

 • Setelah pengesahan berjaya, anda boleh memilih jenis lampiran yang perlu anda pindahkan. Lampiran yang tidak dipilih tidak akan dipindahkan ke peranti sasaran. Klik "Teruskan" untuk meneruskan ke langkah seterusnya.

 • Sebelum memulihkan data, sila pastikan anda telah log masuk WhatsApp pada iPhone anda, jika tidak, data tidak akan kelihatan. Jika disahkan, tekan "Log masuk".

 • Nota: Pastikan terdapat ruang yang mencukupi pada peranti sasaran.

 • Apabila data dipindahkan sepenuhnya ke peranti anda, anda akan melihat antara muka berikut.

  Transfer WhatsApp Messages from Android to iOS Successfully with icarefone tool
 • Nota: Apabila keseluruhan proses selesai, peranti sasaran anda akan dimulakan semula.

Bahagian 2. Cara Memindahkan WhatsApp ke Telefon lain (dari iPhone ke Telefon lain)

Cara Pindahkan WhatsApp ke Telefon lain Menggunakan iCloud Backup

Sebelum memulakan proses ini, semak dahulu sama ada sandaran iCloud sudah wujud pada akaun anda. Cuma pergi WhatsApp> Tetapan> Sembang> Sandaran Sembang untuk menjalankan semakan.

transfer whatsapp from android to android

Jika anda telah melakukan itu, ikuti proses untuk melakukan pemulihan. Dan perhatikan perkara di bawah:

 • Log masuk dengan Apple ID, akses iCloud dan buka iCloud Drive.

 • Kemudian, anda mesti mempunyai ruang yang mencukupi pada kedua-dua peranti anda. Ia sepatutnya hampir 2.05 kali ganda akaun iCloud daripada saiz sebenar Backup.

 • Anda mesti menggunakan nombor telefon yang sama dan tidak boleh menggunakan akaun WhatsApp lain.

Cara Pindahkan WhatsApp ke HP lain tanpa Menghilangkan Chat Mengunakan iCareFone Transfer

Menggunakan iCloud hanya boleh memindahkan data whatsapp antara iphone dan iphone, manakala menggunakan iCareFone Transfer boleh memindahkan data antara Android dan iPhone. Memindahkan data WhatsApp dari iPhone ke telefon lain adalah lebih mudah.

 • Muat turun dan pasang iCareFone Transfer pada PC/Mac anda, kemudian sambungkan dua peranti ke PC/Mac. Kemudian pilih satu sebagai peranti sumber.

  transfer from iphone to android
 • Program ini menyandarkan data WhatsApp pada peranti sumber anda. Kelajuan sandaran hanya bergantung pada saiz fail sandaran.

  backing up whatsapp data now
 • Untuk melindungi keselamatan data anda, sila sahkan akaun WhatsApp yang akan dilog masuk ke peranti sasaran. Untuk melakukannya dengan memasukkan kod negara dan nombor telefon peranti sasaran anda, kemudian klik "Sahkan".

  verify whatsapp account
 • Apabila pengesahan akaun WhatsApp peranti sasaran berjaya, program akan mula menjana data ke peranti sasaran dan anda boleh memilih jenis lampiran yang dikehendaki.

  generating data that can be restored
 • Kemudian semua data WhatsApp telah berjaya dipindahkan dari iPhone ke Android, sila rujuk garis panduan tangkapan skrin untuk memulihkan data pada peranti sasaran anda.

  transfer whatsapp from iphone to android successfully

Kesimpulan

Sepanjang keseluruhan artikel di atas, kami dapat melihat bahawa anda boleh memindahkan mesej, chat, video dan lain-lain WhatsApp dengan mudah ke telefon lain, sama ada peranti iPhone atau Android. Tetapi apabila ia datang kepada keselamatan dan mudah alih kaedah, saya sudah pasti akan mengesyorkan iCareFone Transfer - alat pemindahan WhatsApp terbaik antara Android dan iPhone .

Urus Mesej WhatsApp Anda Dalam Perjalanan Anda
 • Pindahan WhatsApp dari iPhone 14 ke Android secara fleksibel;
 • Pindahan WhatsApp dari iPhone ke iPhone 14 secara fleksibel;
 • Sandaran iPhone WhatsApp ke PC/Mac Dengan Bebas dan Mudah;
 • Pulihkan Sandaran WhatsApp ke iPhone, iPad, Android;

  Dikemas kini pada 10-31-2022 / Dikemas kini untuk  Tentang WhatsApp

(Klik untuk menilai artikel ini)

(0 untian, purata: 5.0 daripada 5 )

Sertai perbincangan dan kongsi fikiran anda di sini