Cara Restore Chat Whatsapp dari Google Drive ke iPhone

oleh Dzafri Ahmad   Dikemas kini pada 10-11-2022 / Dikemas kini untuk  Tentang WhatsApp

"Salam sejahtera! Saya ada satu soalan. Boleh tak saya restore chat WhatsApp dari Google Drive ke iPhone? Sebenarnya macam ini, saya memang suka iPhone, dan akhirnya, saya dapat beli satu sekarang. Sekarang saya mahu pindah semua data pada telefon Android lama ke iPhone baru. Saya tidak dapat cari kaedah yang sesuai untuk pindah mesej WhatsApp saya ke iPhone. Boleh tak saya guna sandaran Google Drive untuk pindah mesej tersebut? Tolong saya!"

Google Drive ialah sejenis storan sandaran, tetapi kami rasa ia tidak dapat bantu anda dalam kes ini. Mari tengok macam mana boleh guna Google Drive untuk bantu anda.

Bahagian 1 : Bolehkah saya Restore Chat WhatsApp dari Google Drive ke iPhone

Tak boleh, anda tidak boleh pindah mesej WhatsApp anda secara langsung dari Android anda ke iPhone guna Google Drive. Ini kerana iOS dan Android ialah sistem yang berbeza. Ia mempunyai sistem penyulitan yang berbeza dan ia tidak sepadan dengan jenis penyulitan Google Drive.

Selain itu, iCloud ialah perkhidmatan sandaran rasmi untuk WhatsApp di dalam iPhone. Untuk Android pula, ia guna Google Drive. Anda tidak boleh pindah sandaran Google Drive anda ke iCloud kerana ia guna sistem yang berbeza.

Anda hanya boleh eksport sembang anda melalui Gmail dan Google Drive ke iPhone baru anda. Mesej yang dieksport ini hanya boleh dibaca sebagai fail teks yang berasingan dan tidak dapat disegerak dalam WhatsApp. Berikut ialah sebab anda tidak dapat pindah sandaran Google Drive ke iPhone baru anda. Tetapi, ada kaedah lain yang boleh bantu anda pindah mesej WhatsApp anda.

Bacaan berkaitan Pindahkan WhatsApp Android ke iPhone.

Bahagian 2 : Ada Cara Restore Chat Whatsapp dari Google Drive ke iPhone?

Mari kita bincang perkara utama. Kami telah dapat cari alat yang boleh bantu anda. Alat ini akan beri anda penyelesaian kepada perkara yang hampir mustahil dilakukan, kerana dengan alat ini, mesej WhatsApp kini boleh dipindahkan dari peranti Android anda ke iPhone anda guna aplikasi yang mudah ini. Ya, kita sedang cakap tentang iCareFone Transfer (iCareFone untuk Pindahkan WhatsApp) yang ada fungsi yang premium iaitu benarkan pindahan data antara peranti dengan OS yang berbeza.

Tetapi sebelum kita bincang secara mendalam, mari kita jelaskan beberapa ciri hebat alat ini yang amat berguna untuk anda.

Beberapa Perkara yang Anda Tidak Tahu tentang iCareFone Transfer

Inilah antara sebab iCareFone Transfer menonjol berbanding dengan perkhidmatan Sandaran dan Pemulihan yang lain. Ciri utama ini tidak akan tersedia di tempat lain.

 • a. Pemindahan Data WhatsApp Berbilang Sistem

  Alat iCareFone Transfer oleh Tenorshare akan berikan fungsi pemindahan data WhatsApp berbilang sistem untuk pelanggannya. Kini pengguna boleh pindah mesej WhatsApp mereka dan data lain daripada peranti iOS ke iOS, iOS ke Android, Android ke Android dan Android ke iOS.

  Selain itu, alat ini juga benarkan anda buat sandaran mesej WhatsApp iPhone atau Android anda terus pada PC. Mod pindahan data satu klik akan membantu pengguna buat sandaran WhatsApp atau WhatsApp Business mereka ke dalam PC dan Mac.

 • b. Sandaran dan Pulihkan Data LINE/WeChat/KiK/Viber

  Jika anda ingin pindah data aplikasi sosial yang lain daripada iPhone lama anda kepada peranti yang baru? Tenorshare iCareFone Transfer ialah pilihan utama anda. Ia kini benarkan penggunanya buat sandaran aplikasi seperti Viber, Line, WeChat, dan Kik. Anda kemudian boleh pulihkan sandaran ke iPhone anda yang baru tanpa sebarang masalah. Ciri ini hanya tersedia untuk pindahan sistem iOS ke iOS.

 • c. Berikan Kaedah Yang Mudah dan Pantas untuk PIndah Data WhatsApp tanpa Kerumitan

  Perisian iCareFone Transfer direka untuk berikan kaedah terpantas dan mudah untuk pindah data WhatsApp anda ke peranti lain. Anda boleh pindah data anda seperti mesej, fail, foto, muzik, dokumen atau mana-mana fail penting tambahan daripada telefon lama anda ke telefon baru melalui perisian akan kehilangan sebarang data semasa proses pemindahan.

Bagaimana Pindah Mesej WhatsApp dari Android ke iPhone?

Mari kita tengok bagaimana iCareFone Transfer boleh pindah mesej WhatsApp anda daripada peranti Android lama ake iPhone terbaru anda.

 • Selepas anda berjaya pasang apikasi iCareFone Transfer, lancarkan aplikasi dan pilih "WhatsApp" daripada antara muka. Kemudian sambungkan kedua-dua peranti Android dan iPhone anda ke PC dan tekan pada butang "Pemindahan".

  how to transfer whatsapp messages from android to iphone - 1
 • Nota: Anda perlu aktikan nyahpepijat USB pada telefon Android anda sebelum proses pemindahan.

  enable usb debugging on android
 • Selepas mengakui dan terima bahawa data WhatsApp akan ditulis ganti, anda perlu buat sandaran data WhatsApp pada peranti Android anda dengan ikut arahan pada skrin. Setelah sandaran sudah selesai, tekan "Sambung".

  how to transfer whatsapp messages from android to iphone - 2
 • Sekarang anda sepatut dapat lihat program terima semua data WhatsApp dari telefon Android anda.

  how to transfer whatsapp messages from android to iphone - 3
 • Pada peringkat ini, anda perlu mengesahkan akaun WhatsApp anda yang anda gunakan untuk buat sandaran data WhatsApp. Masukkan kod negara dan nombor telefon.

  how to transfer whatsapp messages from android to iphone - 4
 • Setelah berjaya mengesahkan akaun WhatsApp, program ini akan mula mcipta data WhatsApp secara automatik yang boleh diguna untuk proses pemulihan datadi iPhone anda. Sila tunggu sebentar.

  how to transfer whatsapp messages from android to iphone - 5
 • Langkah terakhir anda ialah log masuk ke WhatsApp pada iPhone anda. Selepas anda log masuk, program akan mula memulihkan data WhatsApp ke iPhone anda. Anda akan terima notifikasi apabila proses pemulihan selesai.

  how to transfer whatsapp messages from android to iphone - 6

Soalan Lazim mengenai Memindahkan WhatsApp Android ke iPhone

S1: Boleh tak mesej WhatsApp dipulihkan guna fail sejarah mesej e-mel?

Tak boleh, anda tidak dapat pulihkan fail mesej teks daripada sejarah sembang E-mel anda. Anda hanya boleh baca.

S2: Ada kaedah untuk saya pindahkan mesej WhatsApp saya dari Android ke iPhone secara percuma?

Jika anda ingin pindahkan mesej WhatsApp anda daripada Android ke iPhone secara percuma, sila guna Tenorshare iCareFone Transfer.

S3: Aplikasi Move to iOS boleh pindah mesej WhatsApp?

Tak boleh, "Move to iOS" tidak benarkan anda pindah mesej WhatsApp anda.

Kesimpulan

Ramai pelanggan susah nak restore WhatsApp dari Google Drive ke iPhone. Proses pindahan amat rumit dan kehilangan data susah dielak. Tetapi, jika pengguna menggunakan Tenorshare iCareFone Transfer - perisian untuk memindahkan WhatsApp antara iPhone dan Android, mereka boleh pindah data WhatsApp dan data penting lain mereka dengan senang dari iOS ke Android atau Android ke iOS.

Urus Mesej WhatsApp Anda Dalam Perjalanan Anda
 • Pindahan WhatsApp dari iPhone 14 ke Android secara fleksibel;
 • Pindahan WhatsApp dari iPhone ke iPhone 14 secara fleksibel;
 • Sandaran iPhone WhatsApp ke PC/Mac Dengan Bebas dan Mudah;
 • Pulihkan Sandaran WhatsApp ke iPhone, iPad, Android;

  Dikemas kini pada 10-11-2022 / Dikemas kini untuk  Tentang WhatsApp

(Klik untuk menilai artikel ini)

(0 untian, purata: 5.0 daripada 5 )

Sertai perbincangan dan kongsi fikiran anda di sini