iPhone 13 VS iPhone 14, Semua Perbezaan Dikhabarkan

oleh Dzafri Ahmad   Dikemas kini pada 10-11-2022 / Dikemas kini untuk  iPhone 14

Jika anda menggunakan produk Apple dalam kehidupan harian anda, anda mungkin mengetahui tentang iPhone baharu 2022 yang akan datang. Nah, anda mungkin tidak mengetahui spesifikasi yang tepat — dan jujurlah — tiada siapa yang melakukannya sehingga peranti itu dikeluarkan secara rasmi.

Walau bagaimanapun, terdapat banyak kebocoran dan khabar angin yang mengesahkan beberapa perkara mengenai model baru yang akan datang. Jika anda tertanya-tanya sama ada terdapat perubahan yang mencukupi dan sama ada anda perlu meningkatkan kepada model baru, artikel ini mesti dibaca untuk anda.

Dalam siaran ini, kita bercakap tentang semua perbezaan yang akan datang dalam model iPhone baharu. Tanpa berlengah lagi, mari kita mulakan.

iphone 14 rumor

1. iPhone 13S atau iPhone 14?

Perkara pertama dahulu, nama. Adakah iPhone 14 baharu sebenarnya dipanggil iPhone 14? Atau adakah kita akan melihat peningkatan "S" tahun ini?

Nah, Apple tidak menggunakan skema penamaan "S" selama 4 tahun sekarang. Ia selamat untuk itu akan berlaku pada tahun ini juga.

Jadi, kemungkinan besar model iPhone baharu akan dipanggil barisan iPhone 14, dan bukannya 13S.

Bacaan berkaitan Perlukah Saya Menunggu iPhone 14 atau Beli 13 Sekarang?.

2. Model dan Warna Peranti

iphone 14 pro max

Jika anda membaca berita iPhone 14 ini, kami pasti anda pasti tertanya-tanya tentang model yang akan datang. Apakah keseluruhan barisan siri 14?

Nah, jika anda peminat siri mini, anda tidak bernasib baik. Terdapat khabar angin kuat bahawa barisan iPhone 14 akan menggugurkan model mini. Ini bermakna tiada iPhone 14 mini kali ini.

Sebaliknya, tahun ini kita akan melihat versi standard 14 yang lebih besar. Ini bermakna akan ada iPhone 14 bukan pro dengan saiz paparan yang sama dengan Pro Max.

Jadi, kami melihat barisan berikut: iPhone 14, iPhone 14 Max, iPhone 14 Pro dan iPhone 14 Pro Max.

3. Paparan dan Reka Bentuk

Perkara pertama yang kita bincangkan dalam perbandingan iPhone 13 vs 14 kami ialah paparan dan reka bentuk.

Jika anda akan mengikut serta untuk model standard, bukan pro, reka bentuk kebanyakannya akan sama. Selain itu, spesifikasi paparan dan reka bentuk paparan juga akan kekal sama. Modul kamera akan menjadi lebih besar sedikit, tetapi itu sahaja.

Jika anda melihat model Pro, bagaimanapun, terdapat beberapa perubahan yang ketara pada paparan.

 • Dijangkakan bahawa 14 model Pro akan mempunyai potongan tebuk lubang + pil baharu dalam paparan, dan bukannya takuk tradisional yang telah kita lihat dan sukai.

  iphone 14 pill hole
 • Siri 14 standard akan mempunyai paparan 60hz yang sama, manakala model Pro akan mempunyai paparan LTPO baharu dengan ProMotion yang boleh menurunkan kadar penyegarannya kepada 1hz.

4. Cip A15 atau A16?

Chipset adalah pertimbangan penting semasa membincangkan topik "iPhone 14 vs 13" - dan mengapa tidak? Apple terkenal dengan cip terkemuka industri yang dimilikinya dalam iPhone.

Jika anda berminat untuk model iPhone 14 yang standard dan bukan pro, anda mungkin agak kecewa. IPhone bukan pro akan mempunyai cip A15 yang sama seperti yang terdapat dalam iPhone 13 Pro dan Pro Max.

Walau bagaimanapun, model iPhone 14 Pro akan mendapat cip Apple A16 baharu yang berkilat.

A16 chip

5. Bateri - Pengecasan Pantas 30W

Semasa bercakap tentang bateri dalam perbandingan iPhone 13 vs iPhone 14 kami, terdapat beberapa perkara penting untuk diperkatakan.

 • Pertama, dijangka semua iPhone baharu akan mempunyai bateri yang lebih besar. Jadi, kita boleh mengharapkan untuk melihat kehidupan yang lebih baik dalam model akan datang, terutamanya dalam iPhone bersaiz Max.
 • Tambahan pula, kami juga mungkin mendapat pengecasan 30W yang lebih pantas — akan membantu anda menambah nilai iPhone anda sedikit lebih pantas.

6. Kamera yang Diperbaiki

Bagaimanakah kita boleh melengkapkan perbandingan iPhone 14 vs iPhone 13 tanpa bercakap tentang kamera? Nah, kita tidak boleh!

Jika anda menyertai barisan standard 14, anda tidak akan melihat sebarang perubahan perkakasan. Walau bagaimanapun, Apple pasti akan memperkenalkan fungsi perisian baru dalam aplikasi kamera.

Jika anda memerhatikan model Pro, anda akan menapati ia dinaik taraf. Model Pro akan mempunyai sensor kamera 48MP baharu kali ini. Jadi, anda mungkin melihat imej yang lebih baik secara drastik dari segi perincian dan kejelasan.

iPhone 14 Camera

7. RAM yang lebih besar

Bercakap tentang fungsi baru iPhone 14, kami melihat pada kapasiti RAM 8GB yang lebih besar dalam model Pro.

Jika anda melihat model bukan pro, bagaimanapun, tidak akan ada sebarang peningkatan RAM untuk anda.

8. Harga iPhone 14 Baru

Apabila kita semakin hampir dengan tarikh keluaran iPhone 14 baru, orang ramai mahu tanya berapa harga iPhone baru ini.

Nah, menurut kebocoran dan khabar angin:

 • iPhone 14 standard akan berharga sama dengan iPhone 13, iaitu $799.
 • iPhone 14 Max akan berharga $899.

Jika anda membeli-belah untuk model Pro, anda akan melihat kenaikan harga:

 • iPhone 14 Pro dijangka akan dilancarkan pada harga $1149, iaitu $150 lebih daripada iPhone 13 Pro semasa pelancaran.

  iPhone 14 pro price
 • (Walau bagaimanapun, ambil perhatian bahawa model Pro dijangka dilancarkan pada storan asas 256GB dan bukannya 128GB. Jadi, pada hakikatnya, kenaikan harga hanya $50.)

 • iPhone 14 Pro Max dijangka dilancarkan pada $1249 dengan storan asas 256GB.

Bonus Tip: Easily Transfer All Your WhatsApp Data to New iPhone 14

Jika anda telah membuat keputusan untuk mendapatkan iPhone baharu dan tertanya-tanya cara memindahkan data WhatsApp anda dari iPhone/Android lama ke baru apabila anda pembelian, Tenorshare iCareFone Transfer boleh membantu anda.

Dengan Pemindahan iCareFone, anda boleh mengalihkan semua data WhatsApp anda dari iPhone/Android lama ke baru dalam beberapa minit sahaja. Selain itu, ia juga boleh membantu anda memindahkan/menyandarkan/memulihkan Perniagaan WhatsApp anda dan GBWhatsApp data.

 • Muat turun dan pasang iCareFone Transfer pada komputer anda. Sambungkan kedua-dua telefon ke komputer menggunakan kabel USB. Kemudian pilih ikon WhatsApp dari halaman utamanya.

  transfer WhatsApp to new iPhone 14
 • Pilih telefon mana peranti sumber dan yang mana satu peranti sasaran. Ketik butang Pindah dan ikut langkah pada skrin.

  transfer WhatsApp to new iPhone 14
 • Sandarkan data WhatsApp anda pada peranti lama anda.

  transfer WhatsApp to new iPhone 14
 • Kini iCareFone Transfer mendapat data WhatsApp dari peranti sumber.

  transfer WhatsApp to new iPhone 14
 • Pilih jenis data WhatsApp yang anda perlu pindahkan.

  transfer WhatsApp to new iPhone 14
 • Tunggu proses selesai — dan anda boleh pergi.

  transfer WhatsApp to new iPhone 14
 • Kini data WhatsApp anda telah berjaya dipindahkan ke iPhone baru anda.

  transfer WhatsApp to new iPhone 14

Kata Akhir

iPhone 14 baru dikeluarkan baru-baru ini, dan orang ramai tertanya-tanya tentang kegunaan telefon itu selepas naik taraf.

Jika anda pernah menjadi pengguan, kini anda tahu semua perbezaan kecil antara siri iPhone 13 dan 14 — ihsan artikel ini.

Urus Mesej WhatsApp Anda Dalam Perjalanan Anda
 • Pindahan WhatsApp dari iPhone 14 ke Android secara fleksibel;
 • Pindahan WhatsApp dari iPhone ke iPhone 14 secara fleksibel;
 • Sandaran iPhone WhatsApp ke PC/Mac Dengan Bebas dan Mudah;
 • Pulihkan Sandaran WhatsApp ke iPhone, iPad, Android;

  Dikemas kini pada 10-11-2022 / Dikemas kini untuk  iPhone 14

(Klik untuk menilai artikel ini)

(0 untian, purata: 5.0 daripada 5 )

Sertai perbincangan dan kongsi fikiran anda di sini