6 Petua untuk Selesaikan Isu iPhone Mati Tidak Bisa di Charge

oleh Siti Aisyah   Dikemas kini pada 11-03-2022 / Dikemas kini untuk  Masalah iPhone

Adakah iPhone tidak hidup saat di charge? Agak menjengkelkan apabila iPhone anda tidak dicas dan anda tidak dapat menggunakan iPhone yang dibeli terbaharu anda. Malangnya, terdapat beberapa punca di sebalik masalah tersebut.

Perkara terbaik yang boleh anda lakukan ialah menyelesaikan masalah untuk mengetahui sebabnya. Berita baiknya ialah masalah ini boleh diselesaikan dengan mudah. Anda boleh menyelesaikan isu ini dengan melakukan petua mudah yang dinyatakan di bawah untuk mengetahui sebab iPhone anda berhenti mengecas.

Bahagian 1. Cari Punca Pengecasan iPhone Tidak Berfungsi

Masalah pengecasan iPhone boleh berlaku disebabkan oleh perkakasan dan perisian. Punca perkakasan mungkin termasuk port pengecasan iPhone tidak berfungsi, pengecas iPhone tidak berfungsi, pengecas iPhone rosak, masalah bateri, port pengecasan iPhone tidak berfungsi dan masalah kabel. Sebaliknya, isu perisian boleh menjadi pepijat atau gangguan yang dikaitkan dengan perisian iOS yang dipasang pada iPhone anda.

Berikut ialah beberapa petua penyelesaian masalah jika masalah pengecasan iPhone anda ialah masalah perkakasan.

 • Port kilat mungkin rosak atau tidak berfungsi dengan betul yang menghalang iPhone anda daripada dicas. Adalah lebih baik untuk membersihkan port atau memeriksanya dari kedai pembaikan yang diperakui Apple.

  check the lightening port
 • Kadangkala, kabel yang anda gunakan tidak serasi. Cuba gunakan kabel lain untuk melihat sama ada isu itu telah diselesaikan. Juga, lihat jika terdapat sebarang pecah bengkok dalam kabel.
 • Sahkan bahawa pengecas anda tidak rosak. Cuba cas iPhone lain untuk mengesahkan.

Bacaan berkaitan Bateri iPhone Cepat Habis iOS 16.

Bahagian 2. Apa Yang Perlu Dilakukan Jika iPhone di Charge Tidak Masuk

iPhone mengecas perlahan atau tidak mengecas langsung juga boleh menjadi masalah perisian. Terdapat kemungkinan bahawa perisian iOS anda rosak atau mempunyai sebarang pepijat. Jika tiada penyelesaian selepas penyelesaian masalah perkakasan, cuba cara ini untuk masalah berkaitan perisian.

Cara 1. Mulakan semula iPhone

Kadangkala, hanya memulakan semula iPhone anda boleh menyelesaikan masalah. Sebabnya mungkin pepijat yang iPhone anda alami yang boleh dihapuskan dengan memulakannya semula. Begini cara untuk memaksa mulakan semula iPhone anda.

 • Pertama sekali, anda perlu menekan butang “Kelantangan Naik” dan butang “Kelantangan Rendah” dengan cepat pada masa yang sama.

  restart iphone 14
 • Sekarang, tekan dan terus tahan butang kuasa pada sisi iPhone anda sehingga skrin iPhone anda padam.
 • Selepas itu, logo Apple akan muncul pada skrin anda dan ia akan dimulakan semula.

Cara 2. Kemas kini kepada iOS Terkini

Jika isu itu berterusan, anda boleh beralih kepada kaedah kedua. Jika iPhone anda berjalan pada iOS lama yang mungkin boleh mengakibatkan masalah pengecasan iPhone. Cuba kemas kini kepada versi terkini.

Berikut ialah cara anda boleh mengemas kini kepada versi iOS terkini. Kaedah mengemas kini iOS anda kepada versi terkini melibatkan penggunaan iTunes. Mengemas kini iOS dengan bantuan iTunes boleh menjadi cara yang mudah dan berkesan.

 • Pasang versi terkini iTunes pada komputer anda dan lancarkan aplikasi.
 • Sambungkan peranti iOS anda dengan PC anda. Tidak lama lagi, ia akan mengecam peranti secara automatik.
 • Sekarang, klik pada "Ringkasan" daripada pilihan yang disenaraikan pada skrin dan semak kemas kini yang tersedia dalam iTunes.
 • Klik butang muat turun dan Kemas kini yang akan muncul pada skrin anda pada antara muka iTunes.

  update software

Anda telah selesai mengemas kini versi iOS. Sekarang semak, sama ada isu pengecasan iPhone anda telah diselesaikan atau tidak.

Cara 3. Menggunakan Alat Pembaikan Sistem untuk Membetulkan Pepijat Pengecasan

Jika semua kaedah di atas gagal, kaedah ini boleh menjadi pilihan anda untuk membetulkan pepijat pengecasan. Anda boleh membetulkan isu pengecasan iPhone tanpa kehilangan data menggunakan perisian berasaskan PC yang berguna ini Tenorshare ReiBoot. Perisian ini akan membantu anda dalam membetulkan isu iOS tanpa kehilangan data dan dengan kadar kejayaan yang jauh lebih tinggi.

Untuk menggunakan ReiBoot untuk pemulihan sistem, sila ikut arahan di bawah:

 • Muat turun, pasang dan jalankan Tenorshare ReiBoot pada PC anda. Sambungkan iPhone anda ke PC anda menggunakan kabel. Adalah disyorkan untuk menggunakan kabel USB kilat asal Apple.

 • Perisian akan mengecam peranti yang disambungkan secara automatik, klik butang 'Mula' untuk menggunakan alat Pemulihan Sistem iOS.

  launch reiboot
 • Ia akan menunjukkan kepada anda dua pilihan, Pembaikan Standard dan Pembaikan Dalam. Dalam kes ini,.pilih mod Pembaikan Standard.

  fix now
 • Anda kini perlu memuat turun pakej perisian tegar mengikut versi perisian iOS anda. Tenorshare Reiboot juga akan memuat turun pakej perisian tegar yang berkaitan untuk anda secara automatik.

  download firmware
 • Klik butang 'Mulakan Pembaikan Standard'. Ia akan mula membetulkan pepijat dan isu yang berkaitan dengan perisian iOS secara automatik.

  start standard repair

Tenorshare Reiboot berguna untuk setiap jenis isu berkaitan perisian iOS kerana ia pantas dan bebas risiko. Selepas dimulakan semula, masalah pengecasan anda akan diselesaikan.

Petua Bateri iPhone: Cara Menunjukkan Bateri pada iPhone

Adalah penting untuk menjejaki peratusan bateri iPhone anda semasa anda mengecas iPhone anda. Ia membantu anda dalam menganalisis jika terdapat sebarang masalah yang berkaitan dengan bateri.

Berikut ialah cara anda boleh menunjukkan bateri pada iPhone.

 • Buka Tetapan pada iPhone anda.
 • Ketik pada pilihan Bateri dalam tetapan.
 • Ketik untuk mendayakan Peratusan Bateri.

Selepas mendayakan, peratusan bateri akan ditunjukkan di penjuru kanan sebelah atas skrin anda.

Kesimpulan

Masalah pengecasan iPhone bukanlah perkara baharu untuk iPhone. Walau bagaimanapun, kaedah yang dikongsi di atas adalah beberapa cara yang berguna untuk menyelesaikan isu dengan mudah. Kedua-dua penyelesaian perkakasan dan perisian dibincangkan. Jika anda mengalami masalah perisian, cuba Tenorshare ReiBoot untuk pembetulan yang cepat dan mudah. Ia pasti akan menyelesaikan masalah iPhone tidak bisa di charge. Jika anda masih mempunyai sebarang soalan lain tentang iPhone anda atau masalah iOS anda, tinggalkan komen di bahagian komen di bawah!

  Dikemas kini pada 11-03-2022 / Dikemas kini untuk  Masalah iPhone

(Klik untuk menilai artikel ini)

(0 untian, purata: 5.0 daripada 5 )

Sertai perbincangan dan kongsi fikiran anda di sini