Kaedah Untuk Turun Taraf iOS 16 kepada iOS 15 tanpa Padam Data (dengan Panduan Video)

oleh Dzafri Ahmad   Dikemas kini pada 10-11-2022 / Dikemas kini untuk  iOS 16

Memang tidak dapat dinafikan, topik paling hangat di dunia iOS hari ini kebanyakannya mengenai iOS 16 yang baru diperkenalkan. Ramai pengguna iOS ingin dapatkan iOS 16.

Akibat ini anda mungkin ingin turun taraf iOS 16 kepada 15. Berita baiknya ialah pilihan anda untuk turun taraf kepada iOS 15.5 boleh dijalankan. Kerana ada beberapa kaedah boleh membantu anda kembali balik ke iOS 15 tanpa kerumitan.

I. Sandarkan iPhone sebelum Anda Turun Taraf iOS 16

Jika anda cuba turun taraf iOS 16 kepada versi IOS yang lebih lama, anda akan hilang semua data pada iPhone anda. Oleh itu, perkara pertama yang anda perlu lakukan ialah sandarkan data pada peranti. Dengan ini, anda boleh pulih semula data dengan mudah apabila anda selesai turun taraf versi OS.

Untuk sandarkan data iPhone anda, anda boleh guna iTunes. Anda boleh ikut langkah di bawah:

 • Pada iPhone anda, pergi ke "Seting" dan tekan pada nama profil. Cari "Cari Saya" pada halaman dan pastikan ia dimatikan. Anda akan digesa untuk masukkan ID Apple dan kod laluan anda sebelum boleh lengkapkan proses ini.

  turn on find my
 • Gunakan kabel USB untuk sambung iPhone anda ke komputer. Anda mungkin akan diminta untuk "Percaya Komputer Ini". Tekan "Percaya" dan masukkan kod laluan anda.
 • Kemudian, lancarkan aplikasi iTunes pada komputer dan pergi ke halaman "Rumusan" pada iTunes.

  go to summary
 • Pergi ke raung Sandaran dan pilih "Komputer Ini" sebagai lokasi pilihan untuk buat sandaran. Dengan ini, sandaran tempatan akan dicipta pada komputer anda.

  back up iphone via itunes

Bacaan berkaitan Membaiki Kemas Kini iOS 16 Gagal.

II. 2 Cara Terbaik untuk Turun Taraf iOS 16 kepada IOS 15

Selepas anda sandarkan data anda, anda akan belajar cara turun taraf iOS 16 kepada 15 tanpa kehilangan data. Di sini, kami akan tunjuk kepada anda kaedah yang telah diuji dan dipercayai yang anda boleh guna. Anda perlu ingat bahawa anda tidak boleh turun taraf iOS 16 kepada IOS 15 tanpa guna komputer. Jadi, anda perlukan satu komputer untuk kaedah ini. Video ini akan tunjukkan anda langkah terperinci.

Kaedah 1. Turun taraf daripada iOS 16 dengan iTunes

Untuk kaedah pertama untuk turun taraf ke versi iOS yang sebelum, anda perlu gunakan iTunes. Jadi, selepas anda telah buat sandaran data anda.

 • Lancarkan pelayar pada komputer anda dan lawati https://ipsw.me/ untuk memuat turun perisian tegar iOS 15.5 yang rasmi.
 • Di laman, pergi ke bahagian iPhone dan pilih model iPhone anda. Pilih fail IPSW terkini dan tekan "Muat turun" untuk muat turun fail pada komputer anda.

 • Sekarang, buka iTunes pada komputer dan tahan kekunci "Shift" pada papan kekunci. Sekarang, tekan "Pulihkan iPhone". Satu tetingkap akan muncul pada skrin. Pilih fail IPSW yang dimuat turun.

 • Buka fail dan anda akan melihat "iTunes akan padam dan pulihkan iPhone kepada iOS 15.5 dan akan mengesahkan proses pemulihan dengan Apple" pada skrin. Tekan "Pulihkan" untuk memulakan proses penurunan taraf iOS 16. Anda akan dapat semak kemajuan turun taraf pada skrin.
 • Setelah diturunkan taraf, anda perlu setup peranti anda seperti peranti baru. Apabila dalam peringkat ini, sila pilih "Jangan pindah aplikasi dan data". Sahkan proses turun taraf di bawah Seting aplikasi.

Kaedah 2. Cara Lebih Pantas untuk Turun Taraf iOS 16 kepada 15 tanpa iTunes

Sebenarnya, anda tidak semestinya perlu guna iTunes untuk turun taraf kepada iOS 15 daripada iOS 16. Ini kerana Tenorshare ReiBoot boleh lakukan tugasan yang sama dengan cara yang lebih pantas dan lebih dipercayai berbanding dengan iTunes. Dengan beberapa langkah yang ringkas, ReiBoot akan membantu anda turun taraf iOS 16 kepada 15; dengan ini, anda boleh cepat guna balik iPhone anda dalam masa yang singkat. Selain itu, ia juga ialah kaedah yang disyorkan untuk orang yang tidak mempunyai akaun iTunes.

Untuk kaedah turun taraf ini, anda akan menggunakan fungsi "TSet Semula Peranti" ReiBoot. Di bawah ialah panduan terperinci untuk menggunakan Tenorshare ReiBoot untuk turun taraf daripada iOS 16.

 • Mulakan dengan memuat turun Tenorshare ReiBoot pada komputer anda. Kemudian, anda perlu pasangnya dan lancarkan perisian tersebut. Gunakan kabel USB untuk hubungkan iPhone anda ke komputer. Selepas itu, tekan "Set Semula Peranti".

  reset device
 • Dua pilihan set semula akan dipaparkan pada skrin anda. Pilih pilihan "Set Semula Kilang".

  factory reset iphone
 • Tekan "Muat turun" untuk muat turun fail perisian tegar terkini yang akan set semula iPhone anda. Tambahan, tekan "Pilih lokasi" untuk pilih lokasi di mana anda ingin simpan perisian tegar.

  download firmware
 • Sebaik sahaja pakej perisian tegar telah dimuat turun, anda perlu tekan pilihan "Set Semula". iPhone anda akan mula set semula secara automatik.

  start reset
 • Selepas beberapa minit, iPhone anda akan kembali ke versi iOS yang dulu.

  factory reset successfully

Tahniah! Anda telah berjaya turun taraf iOS 16 kepada iOS 15.

III. Cara Pulihkan Sandaran Selepas Anda Kembali ke Versi iOS 15.5

Jika proses turun taraf iOS 16 berjaya, anda perlu pulihkan sandaran anda. Sila ikut langkah di bawah:

 • Namun, sandaran iOS 16 tidak 100% serasi dengan iOS 15. Jadi, anda perlu tukar sesetengah seting. Tahan kekunci "Win" dan "R" pada komputer anda. Kemudian, masukkan “%appdata%” (atau %userprofile%) dalam kotak arahan dan tekan “Ok”. Kemudian, pergi ke “MobileSync”.
 • Tarik ke bawah dan cari info.plist. Gunakan Notepad untuk buka fail dan tekan butang "Control" dan "F" pada papan kekunci. Selepas itu, anda perlu masukkan "produk" dan tekan "Ok".
 • Cari 16.0. Sekarang, anda perlu tukar 16.0 kepada 15.0. Simpan dan sambung proses.

 • Kembali ke iTunes dan tekan "Pulihkan Sandaran". Pilih arahan yang baru tukar dan tekan pilihan "Pulihkan".

  restore backup via itunes
 • Akhir sekali, iPhone anda akan dimulakan semula secara automatik. Setelah ia dimulakan semula, anda boleh setup peranti anda sebagai peranti baru.

Kesimpulan

Dengan maklumat terkandung dalam artikel ini, anda kini dapat tahu cara turun taraf ke iOS lama. Tenorshare ReiBoot dan iTunes ialah dua alat yang berkesan yang anda boleh gunakan untuk turun taraf kepada iOS 15.5. Tetapi, jangan lupa untuk sandarkan data iPhone anda sebelum turun taraf daripada iOS 16 kepada versi sebelum.

  Dikemas kini pada 10-11-2022 / Dikemas kini untuk  iOS 16

(Klik untuk menilai artikel ini)

(0 untian, purata: 5.0 daripada 5 )

Sertai perbincangan dan kongsi fikiran anda di sini