Tidak Boleh Kemas Kini daripada iOS 15.7 kepada iOS 16? Panduan Terbaik Di Sini

oleh Dzafri Ahmad   Dikemas kini pada 10-12-2022 / Dikemas kini untuk  iOS 16

Cuba kemaskini kepada iOS 15.7 tetapi mengalami keralatan can't update to ios 15.7

Kemas kini iPhone anda kepada versi perisian terkini apabila Apple lancarkan fungsi terbaru yang mengujakan. iOS 16 mengandungi beberapa fungsi terbaru yang hebat. Bersama-sama dengan sistem privasi dan keselamatan yang lebih baik, ia mempunyai penyesuaian skrin kunci terbaru (termasuk widget), keupayaan untuk edit dan padam teks, dan banyak lagi.

Namun begitu, sesetengah pengguna dapati bahawa mereka tidak boleh kemas kini daripada iOS 15.7 kepada iOS 16 atau tidak update iOS 15.7. Di sini kami senaraikan sebab dan cara untuk naik taraf kepada iOS 16/15.7 pada masa ini jika anda menghadapi isu tersebut. Baca artikel ini untuk mengetahui lebih lanjut!

Bahagian 1: Kenapa Anda Tidak Dapat Kemas Kini dari iOS 15.7 kepada iOS 16 atau Kemas Kini kepada iOS 15.7

Ada banyak faktor iPhone anda tidak dapat kemaskini daripada iOS 15.7 kepada iOS 16. Semua telah disenaraikan di bawah:

1. Keralatan pada pelayan Apple.

Salah satu faktor yang mungkin berlaku yang menyebabkan peranti anda tidak dapat dikemas kini daripada iOS 15.7 kepada iOS 16 adalah pelayan Apple mungkin mengalami keralatan. Dalam situasi ini, anda boleh tunggu seketika dan cuba mengemas kini iPhone anda kemudian.

2. Peranti anda tidak serasi dengan iOS 16 atau iOS 15.7.

Pembangun ada banyak masa untuk menaik taraf program mereka kepada versi terbaru, tetapi aplikasi yang lebih lama berisiko guna lebih banyak bateri jika mereka tidak dikemas kini. Selain itu, masalah perisian adalah risiko yang berterusan dan mungkin menghauskan bateri anda di bahagian latar belakang.

3. Ada masalah sambungan rangkaian internet pada peranti anda.

Anda perlu sambungan Wi-Fi yang kuat semasa menaik taraf iPhone anda kepada iOS 16/15.7. Jadi sila ingat bahawa sambungan Wi-Fi yang tak bagus merupakan salah satu isu kemaskini iPhone tidak dapat dipasang. Sila semak sambungan Internet anda supaya berfungsi sebelum anda mula memuat turun kemas kini.

4. Wujud keralatan sementara semasa mengemas kini kepada iOS 16/15.7.

Disebabkan oleh beberapa isu dan fail yang rosak, proses kemas kini kepada iOS 16 atau 15.7 mungkin tidak dapat dilengkapi. naik taraf iOS tidak akan dipasang pada peranti anda kerana fail dan pepijat ini ganggu proses ini.

5. Ruang storan atau tahap bateri yang tidak mencukupi.

Biasanya, iOS 16 perlu lebih kurang 3 GB storan untuk memuat turun dan berjalan dengan lancar secara normal. Dan iOS 15.7 menggunakan lebih daripada 2 GB storan. Tetapi, sebelum memuat turun dan pasang iOS 16 atau 15.7, iPhone anda mesti ada lebih kurang 5 GB ruang kosong. Jadi, jika anda tidak dapat kemas kini kepada iOS 16/15.7, ini mungkin sebab kekurangan storan.

Bacaan berkaitan Membaiki Kemas Kini iOS 16 Gagal.

Bahagian 2: 5 Cara Mengatasi Isu Kegagalan Kemas Kini daripada iOS 15.7 kepada iOS 16

Tak tahu nak buat apa sekarang? Anda telah datang ke tempat yang betul kerana kami akan tunjuk banyak cara lagi untuk selesaikan masalah ini. Cara di bawah juga untuk selesaikan kegagalan mengemas kini kepada isu iOS 15.7.

Cara 1. Pastikan peranti anda serasi dengan iOS 16

Adakah anda berminat untuk cuba iOS 16 beta sebelum ia dilancar kepada orang ramai? Sangat baik, tetapi peranti anda mesti sokong versi terbaru. Peranti yang sokong iOS 16 disenaraikan di bawah.

ios 16 compatible devices

Pengguna iPhone 7 boleh memuat turun dan memasang Profil Beta iOS 16. Tetapi, laman kemas kini Perisian akan memaklumkan bahawa iOS 15.5 - iOS ialah versi yang terbaru. Walaupun anda mula semula iPhone, cuba guna Finder di Mac dan iTunes pada Komputer.

Cara 2. Mula semula Telefon Anda

Mula semula telefon pintar anda secara paksa akan tetap semula iPhone anda. Selepas padam profil beta iOS 16, anda perlu mula semula peranti anda. Mari kita sambung ke langkah yang seterus. Berikut ialah langkah untuk diguna pada iPhone 8 atau lebih baru:

 • Tekan butang Naik Kelantangan, kemudian lepaskan.
 • Tekan butang Turun Kelantangan, kemudian lepaskan.
 • Tekan dan tahan butang sisi sehingga anda melihat logo Apple muncul.

  force restart iphone

Cara 3. Tetap Semula Tetapan Rangkaian

Nota: Anda perlu ingat bahawa apabila anda tetap semula tetapan rangkaian anda, telefon anda tidak akan dapat mengingati kata laluan Wi-Fi anda lagi. Jika anda tahu kata laluan anda, boleh abaikan amaran ini dan sambung langkah di bawah.

Sebarang masalah yang berkaitan dengan rangkaian boleh dibetulkan dengan tetapkan semula tetapan rangkaian iPhone anda.

 • Buka Tetapan > Umum, dan tarik ke bahagian bawah. Sekarang, pilih Tetap Semula dengan tekan pada Pindah Atau Tetap Semula iPhone.
 • Tekan butang Tetap Semula Tetapan Rangkaian dan masukkan kod laluan skrin kunci anda.
 • Tekan Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian sekali lagi.

  reset all settings

Cara 4. Kemas kini daripada iOS 15.7 kepada iOS 16 guna iTunes

Anda boleh kemaskini perisian pada iPhone, iPad atau iPod anda menggunakan iTunes.

 • Pertama sekali, anda perlu pasang versi iTunes terbaru pada Komputer anda. Peranti anda harus disambungkan ke PC. Cari Segerakkan kandungan iTunes pada PC dengan peranti pada Wi-Fi untuk aktifkan penyegerakan Wi-Fi.
 • Tekan butang Peranti di penjuru kiri di atas tetingkap iTunes dalam iTunes.
 • Tekan Rumusan dan kemudian tekan Semak Kemas Kini.

  check for update itunes
 • Kemudian mesej pop keluar akan beritahu anda bahawa kemas kini perisian terbaru sudah tersedia, tekan "Muat Turun dan Kemas Kini" untuk pasang profil iOS 16/15.7 terkini pada iPhone.

  update iphone with itunes

Cara 5. Minta Bantuan Dari Unit Sokongan Apple

IPhone terima kemaskini daripada Apple secara kerap. OS akan terima beberapa kemas kini tambahan sepanjang tahun untuk menangani pepijat dan meningkatkan sistem keselamatan, dan sekurang-kurang satu kemas kini yang utama setiap tahun.

Anda boleh kemaskini iPhone anda secara manual kepada iOS 15.7 atau daripada 15.7 kepada iOS 16, anda juga boleh tunggu sehingga ia dipapar secara automatik dan anda boleh kemas kini. Jika mana-mana cara yang dinyatakan di atas tidak berfungsi, sila hubungi Unit Sokongan Apple untuk dapatkan bantuan.

Bahagian 3: Cara Terakhir Tapi Paling Berkesan dengan Alat Selamat

Akhir sekali, jika mana-mana cara yang dinyatakan sebelum ini tidak berfungsi, maka pilihan yang paling sesuai ialah menggunakan Tenorshare ReiBoot! Tenorshare ReiBoot boleh membetulkan sebarang masalah kemas kini sistem iOS yang tidak diketahui, termasuk iOS 15.7 dan iOS 16.

Ia adalah alat yang kuat dan terkenal yang boleh membantu anda dengan pembaikan sistem iOS, menjamin bahawa anda boleh menaik taraf iOS dengan kurang kesukaran. Begini caranya:

 • Pasang Tenorshare ReiBoot pada komputer Windows atau Mac anda. Buka program, kemudian sambungkan iPhone anda ke komputer menggunakan kabel USB. Tekan "Mula" selepas iPhone dapat dikenalpasti.

  launch reiboot
 • Tekan "Pembaikan Standard" selepas itu. Sebelum anda tekan "Pembaikan Standard", sila baca arahan pada skrin.

   fix now
 • Selepas itu, anda mesti tekan pilihan "Muat turun" untuk memuat turun fail perisian tegar terkini. Sila bersabar kerana proses ini akan ambil sedikit masa.

  download firmware
 • Untuk mulakan proses pembaikan sistem selepas memuat turun fail perisian tegar, tekan "Mulakan Pembaikan Standard." Tunggu beberapa saat sebelum operasi selesai.

  start standard repair
  iPhone anda akan dimula semula selepas proses ini selesai. repair successfully

Petua Khusus: iOS 15.7 Vs iOS 16

Apple mengeluarkan iOS 15.7 dan iOS 16 minggu ini. Naik taraf iPhone manakah yang patut anda pilih kerana kedua-duanya membetulkan kecacatan keselamatan kritikal yang telah digunakan oleh penyerang?

iOS 15.7 dikeluarkan oleh Apple atas dua sebab: Yang pertama ialah pengeluar iPhone sedar bahawa ramai pengguna memilih untuk tidak menaik taraf kepada keluaran perisian baharu yang penting untuk mengelakkan isu. Akibatnya, ia seolah-olah mengisytiharkan matlamatnya untuk terus mengemas kini iOS 15 buat sementara waktu, seperti yang dilakukan dengan iOS 14 tahun lepas. Kedua, Apple mengeluarkan iOS 15.7 sebagai tambahan kepada iOS 16 kerana ia menganggap kecacatan keselamatan yang dieksploitasi sebelum ini cukup penting untuk membenarkannya.

Kemas kini perisian terbaharu daripada Apple, iOS 16, termasuk banyak keupayaan iPhone baharu yang hebat. Keupayaan untuk membatalkan penghantaran mesej dan e-mel, Kunci Laluan dan Pemeriksaan Keselamatan adalah antara yang terbaik. Jika anda ingin bereksperimen, iOS 16 turut disertakan dengan Mod Lockdown, pilihan keselamatan yang sangat fokus yang hampir menjadikan iPhone anda tidak berguna sambil melindunginya daripada penyerang.

Kesimpulan

Kurang dari seminggu selepas acara "Far Out", apabila ia memperkenalkan rangkaian iPhone seterusnya, Apple Watches, termasuk Apple Watch Ultra dan AirPods Pro, Apple melancarkan iOS 16. Panduan ini dicipta untuk membantu anda dalam menjadi biasa dengan iOS 16 dan keupayaan tambahan yang ditambahkan pada iPhone anda. Kami percaya siaran ini dan Tenorshare ReiBoot secukupnya menangani kebanyakan kebimbangan peningkatan iOS anda.

  Dikemas kini pada 10-12-2022 / Dikemas kini untuk  iOS 16

(Klik untuk menilai artikel ini)

(0 untian, purata: 5.0 daripada 5 )

Sertai perbincangan dan kongsi fikiran anda di sini