3 Alat Jailbreak iOS 16 Terbaik

oleh Dzafri Ahmad   Dikemas kini pada 12-29-2022 / Dikemas kini untuk  iOS 16

Dengan menjailbreak iPhone atau iPad anda, anda akan mendapat akses root kepada peranti itu. Oleh itu, anda akan dapat mengubah suai peranti anda dengan cara yang tidak dapat dilakukan oleh orang lain. Beberapa faedah jailbreaking termasuk menyahpasang app lalai, memasang app pihak ketiga, menggunakan OS lain, memasang tema dan pelancar, menukar tetapan iPhone, dsb.

Walau bagaimanapun, jailbreak iPhone atau iPad bukanlah satu tugas yang mudah. Tetapi anda masih boleh melakukannya selagi anda tahu cara jailbreak iOS 16. Di bawah, kami akan menunjukkan kepada anda 3 alat jailbreak teratas yang tersedia pada tahun 2022.

3 Alat Jailbreak iOS 16 Teratas yang Anda Boleh Cuba

Berikut ialah 3 alat jailbreak yang anda boleh cuba. Dakwaan ini bahawa penyelesaian jailbreak mereka serasi dengan iPhone yang menjalankan iOS 15 hingga iOS 16.

1. Alat Jailbreak Zeon

Apabila melibatkan jailbreaking iPhone atau iPad, Zeon sudah pasti salah satu alatan paling teratas yang anda boleh harapkan. Ia mempunyai pengekstrak repo Zeon yang memudahkan untuk menjailbreak peranti iOS yang berbeza. Tanpa kata-kata kecil, ia adalah alat yang sempurna yang membolehkan anda memasang pelbagai tweak, app pihak ketiga, tema, permainan dan banyak lagi pada peranti anda tanpa sebarang masalah. Selagi anda memberi perhatian kepada arahan asasnya, anda boleh menggunakan alat ini walaupun anda mempunyai sedikit atau tiada pengetahuan teknikal. Ia berfungsi dengan sempurna dengan iOS 14, 15 dan 16.

zeon jailbreak tool

2. Jailbreak Unc0ver (Maya)

Jika anda memerlukan alat untuk jailbreak separa tidak bertali bagi iPhone atau iPad, maka anda tidak perlu melihat lebih jauh daripada Unc0ver Jailbreak. Biasanya, pembangun menawarkan Pwn20wnd yang membolehkan anda menjailbreak pelbagai peranti sehingga versi iOS 14.8.

Walaupun pembangun Unc0ver tidak menawarkan sokongan untuk iOS 16 secara langsung, anda masih boleh menggunakan alat tersebut untuk memasang Cydia secara maya. Dengan ini, anda akan dapat jailbreak iOS 16 dengan menggunakan Unc0ver Jailbreak. Oleh itu, alat jailbreak ini berfungsi dengan lancar dengan kebanyakan versi iOS.

uncover virtual jailbreak tool

3. TiJong Xuni Jailbreak

Perlu diperhatikan bahawa TiJong Xuni ialah salah satu yang terkini alat jailbreak di pasaran hari ini. Apabila ia mula-mula dikeluarkan, alat ini disasarkan pada pemecahan jail iOS 15 hingga iOS 15.6. Kini, banyak pembangun telah menggunakannya untuk jailbreak iOS 16 tanpa sebarang masalah.

Dengan melakukan jailbreak dengan TiJong Xuni, anda boleh memasang SnowDock, Wetr dan apl tweak lain, mendapatkan pelancar iOS, memasang beberapa OS komputer, bermain permainan dalam talian dan banyak lagi. Jadi, jika anda sedang mencari cara untuk jailbreak iOS 16, anda tidak perlu teragak-agak untuk mendapatkan alat ini.

tijong jailbreak

Bagaimana iPhone Anda Terperangkap selepas Jailbreaking

Sehebat jailbreaking iPhone atau iPad, anda harus faham bahawa ia datang dengan pelbagai risiko. Beberapa risiko menceroboh peranti anda termasuk:

 • Kesukaran mendapatkan kemas kini perisian masa hadapan
 • Waranti terbatal: Jika iPhone anda mempunyai jailbreak aktif, Apple mungkin memutuskan untuk tidak menawarkan perkhidmatan waranti kepada anda.
 • Masalah keselamatan: Memandangkan pemecahan jail membolehkan anda mendapatkan akses root kepada telefon pintar anda, ia juga boleh menjadikan peranti anda terdedah kepada cabaran keselamatan.
 • Brick peranti anda: Apabila iPhone rosak, ini bermakna terdapat ralat perisian yang akan menghalang anda daripada menggunakannya.

Jadi, jika peranti anda tersekat selepas jailbreaking, anda tidak perlu panik. Anda hanya perlu mencari alat yang boleh membetulkan ralat sistem iOS. Salah satu alatan tersebut dikenali sebagai Tenorshare ReiBoot. Ia adalah alat yang diiktiraf dengan baik yang anda boleh gunakan dalam keselesaan rumah atau pejabat anda untuk menangani pelbagai ralat perisian iOS seperti tersangkut pada roda berputar, logo Apple, dsb.

Ikuti langkah di bawah untuk menggunakan Tenorshare ReiBoot untuk membetulkan iPhone atau iPad yang tersekat selepas memecahkan jailbreak.

 • Gunakan kabel USB untuk menyambungkan peranti iOS anda ke komputer dan jalankan Tenorshare ReiBoot. Sekarang, klik pilihan "Mula" untuk memulakan proses.

  launch reiboot
 • Pada skrin anda, anda akan melihat Pembaikan Standard dan Pembaikan Dalam. Pilih pilihan Pembaikan Standard dan kemudian klik “Mulakan Pembaikan”.

  choose standard repair
 • Langkah seterusnya ialah memuat turun fail perisian tegar terkini yang diperlukan untuk membetulkan iPhone atau iPad anda. Untuk melakukan ini, hanya tekan butang "Muat turun" pada skrin anda.

  download firmware
 • Selepas memuat turun pakej perisian tegar pada peranti anda, anda perlu menekan butang "Mulakan Pembaikan Standard" pada skrin. Proses akan bermula secara automatik dan berterusan selama beberapa minit.

  start standard repair
 • Anda boleh mengikuti perkembangan proses pada skrin komputer. Apabila proses selesai, anda hanya perlu mengetik “Selesai”.

  repair successfully

Anda telah berjaya membetulkan iPhone anda yang tersekat selepas jailbreaking. Kini, peranti anda sepatutnya boleh berfungsi dengan lancar tanpa sebarang ralat sistem lagi.

Kesimpulan

Dengan alat jailbreak teratas yang dinyatakan di atas, anda tidak akan menghadapi masalah dengan menguasai cara jailbreak iOS 16. Walau bagaimanapun, anda harus sedar bahawa jailbreak peranti datang dengan beberapa risiko seperti tersekat pada log Apple, skrin but dan banyak lagi. Jika peranti anda tersekat selepas jailbreaking, anda harus memanfaatkan Tenorshare ReiBoot untuk membetulkannya dan menikmatinya sekali lagi.

  Dikemas kini pada 12-29-2022 / Dikemas kini untuk  iOS 16

(Klik untuk menilai artikel ini)

(0 untian, purata: 5.0 daripada 5 )

Sertai perbincangan dan kongsi fikiran anda di sini