Rumusan Untuk Semua Fungsi iOS 16 (Sentiasa Dikemas Kini)

oleh Dzafri Ahmad   Dikemas kini pada 09-08-2022 / Dikemas kini untuk  iOS 16

Menurut banyak laporan, dipercayai bahawa tarikh update iOS 16 ialah pada September 2022. Seperti yang kita pelajari daripada WWDC Jun, kali ini, iOS 16 bawa beberapa perubahan besar termasuk skrin kunci yang direka semula. Dalam artikel ini, kami akan rumuskan semua fungsi iOS 16 yang telah diumumkan kepada orang ramai dan fungsi tersembunyi iOS 16 yang mungkin anda tak tahu.

I. Senarai Semua Fungsi Terbaru iOS 16 yang Penting

Berikut ialah beberapa fungsi terbaru yang tersedia pada iOS 16.

iOS 16 Tarik Balik Mesej

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, ada wujud cadangan bahawa iOS akan mula benarkan pengguna tarik balik mesej yang dihantar keluar. Jadi, adakah iOS 16 akan benarkan anda utuk batalkan mesej yang dihantar? Banyak kebocoran berita mengenai iOS 16 telah tunjuk bahawa pengguna akan dapat membatalkan penghantaran mesej dengan OS yang terbaru. Instagram, Telegram, WhatsApp, Snapchat dan aplikasi media sosial lain sudah benarkan pengguna guna fungsi ini. Oleh itu, ada kemungkinan iOS 16 perlu batalkan penghantaran mesej. Namun, tidak jamin ini mesti akan dilancar.

iOS 16 Skrin Kunci Boleh Disesuaikan

iOS 16 telah mereka semula skrin kunci dengan sepenuh, dimana ia akan tambah widget, latar belakang bergerak, dan lain-lain. Skrin kunci terbaru benarkan pengguna cipta pelbagai skrin kunci yang berbeza yang dapat dipautkan kepada mod fokus.

iOS 16 Kemas Kini Sistem Notifikasi

Satu lagi fungsi penting iOS 16 dan iPadOS 16 ialah sistem notifikasi yang dikemas kini. Ini akan meningkatkan pengalaman keseluruhan menggunakan iPhone dan iPad. Tetapi, kami tidak mempunyai butiran penuh mengenai cara sistem notifikasi yang dikemas kini pada OS terbaru akan berfungsi.

new notification center features for ios 16

iOS 16 Aplikasi Kamera yang Dipertingkat

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, kamera iPhone telah dipertingkat beberapa kali. Dengan OS yang terbaru, kami tidak sabar nak cuba aplikasi Kamera yang dipertingkatkan. Aplikasi ini akan datang dengan lebih banyak fungsi yang akan meningkatkan kualiti kamera iPhone.

ios 16 improved camera app

Image: Apple

iOS Widget Automasi Rumah

Dengan iOS 14, Apple mula tambah baik widgetnya. Jadi, harap-harap dalam iOS 16 akan datang akan mempunyai widget yang lebih baik. Widget akan boleh bekal kita beberapa aplikasi penggunaan seperti lampu pintar. Dengan itu, ia mudah untuk kita mengakses aplikasi dengan mudah dan cepat daripada skrin Utama anda.

iOS 16 Fokus Dipertingkat

Dalam iOS 16, Fokus yang dipertingkatkan digabungkan dengan Penyuntingan Skrin Kunci boleh menjadi lebih mudah dan pragmatik. Pengguna iPhone boleh memperibadikan dan mereka bentuk skrin kunci unik untuk Fokus mereka. Kemudian anda boleh menukar skrin kunci anda hanya melalui leretan mudah supaya telefon anda masuk ke dalam mod Fokus. Selepas itu, Kalender, apl E-mel dsb. pada telefon anda hanya memberitahu kandungan yang anda pilih atau berkaitan dengan Fokus.

ios 16 focus

iOS 16 Fitness

Bermula dengan iOS 16, apl Fitness boleh digunakan pada iPhone walaupun anda tidak mempunyai Apple Watch. Sebaik sahaja anda memuat turun iOS 16 pada telefon anda, hanya pergi ke apl Kecergasan dan lengkapkan satu siri Tetapan, dan Apple memberi anda penjejakan aktiviti. Ia bergantung pada penderia gerakan iPhone untuk menganggarkan bilangan kalori, langkah dan senaman pihak ketiga yang dibakar oleh seseorang setiap hari.

Malangnya, disebabkan oleh sempadan penderia gerakan telefon berbanding Apple Watch, apl Kecergasan pada iOS 16 hanya membenarkan anda menjejak kalori, tetapi tidak akan mengingatkan anda untuk berdiri atau mengira masa senaman anda.

ios 16 fitness

Selain itu, iOS 16 menambah fungsi kesihatan baharu yang sangat berguna -- Peringatan ubat iPhone. Pengguna boleh menambah peringatan dan jadual ubat dalam apl Kesihatan iPhone terbina dalam, juga boleh menjejaki rekod pengambilan ubat atau produk penjagaan kesihatan dan memahami potensi interaksi antara ubat.

ios 16 medication

II. Fungsi Tersembunyi iOS 16 yang Anda Mungkin Tak Tahu

Ada beberapa fungsi iOS 16 tersembunyi yang Apple tidak umumkan semasa WWDC. Sambung baca untuk mengetahui lebih lanjut dan kami akan beritahu anda semua fungsi iOS 16 terbaru yang anda berminat.

iOS 16 Fungsi Pengesanan Kemalangan Kereta

Salah satu fungsi utama iOS 16 ialah pengesanan kemalangan kereta. Sebaik sahaja perlanggaran telah berlaku, fungsi tersebut akan mengesannya dan menghantar notifikasi kepada perkhidmatan kecemasan secara automatik. Namun begitu, kita masih perlu tahu lebih banyak maklumat tentang fungsi pengesanan kemalangan kereta ini.

car crash detection

Image: Cult of Mac

iOS 16 Fungsi Satelit Kecemasan

Berdasarkan pelbagai khabar angin yang berkait dengan iOS 16, fungsi satelit kecemasan akan ditambahkan pada OS terbaru. Fungsi ini akan membenarkan iPhone dan iPad hantar mesej teks kecemasan termasuk dalam keadaan tanpa liputan selular. fungsi ini pasti akan berguna dalam banyak situasi.

iOS 16 SharePlay

Kertas dinding baharu dalam iOS 16 juga telah dioptimumkan. Apabila mengedit kertas dinding astronomi, sistem memaparkan lokasi masa nyata semasa pengguna di Bumi melalui titik hijau kecil. Selain itu, widget pada skrin kunci tidak lagi menyekat bumi dalam kertas dinding ini. Bumi diletakkan ke atas dan ke bawah bergantung pada sama ada widget berada pada skrin kunci. Ia juga menyediakan kertas dinding kesan cuaca masa nyata yang berubah mengikut lokasi semasa, seperti kesan hujan apabila hujan.

ios 16 wallpaper

Tip: Cara Padam iOS 16 Jika Anda Tak Suka

Memandangkan semua orang akan mula memasang iOS 16, saya rasa anda pasti akan sertai trend percubaan ini. Malangnya, pepijat dan isu lain mungkin menyebabkan OS terbaru tidak dapat berfungsi dengan betul pada iPhone anda. Dengan ini, anda mungkin akan menyesal untuk pasang iOS 16 pada peranti anda. Jadi, anda mungkin mahu padam OS ini dari iPhone anda.

Nasib baik, ini bukan satu masalah kerana anda boleh menggunakan Tenorshare ReiBoot untuk padam iOS 16 atau kemas kini iOS lain pada peranti anda. Perisian ini serasi dengan hampir semua model iPhone. Ia mudah digunakan tanpa keperluan sebarang pengetahuan atau kepakaran teknikal.

Untuk gunakan ReiBoot menyahpasang iOS 16, sila ikut langkah di bawah:

  • Mula dengan memuat turun Tenorshare ReiBoot pada komputer anda. Pasang dan lancarkan perisian. Kemudian, gunakan kabel USB untuk sambung iPhone anda ke komputer.

  • Sekarang, pilih pilihan "Pembaikan Sistem iOS". Tekan "Mula" untuk sambung.

    launch reiboot
  • Muat turun pakej iOS rasmi terkini. Pada program, tekan "Muat turun" untuk dapatkan OS rasmi yang terkini (iaitu iOS 15.5).

    download firmware
  • Sebaik sahaja anda siap memuat turun OS, anda perlu tekan pilihan "Mulakan Pembaikan". Proses akan bermula secara automatik. Selepas beberapa minit, iPhone anda akan mula semula secara automatik.

    start standard repair

Tahniah! Anda telah berjaya padam iOS 16 pada iPhone anda.

Kesimpulan

Dah, kami sudah tunjuk kepada anda semua yang anda perlu tahu tentang versi OS terkini iPhone. Selain itu, anda telah tahu tentang tarikh pelancaran versi iOS 16. Menang tidak dapat dinafikan, iOS 16 akan datang dengan beberapa fungsi yang hebat yang pasti akan disukai oleh ramai pengguna yang mengguna peranti mereka. Namun, jika iOS 16 tidak stabil atau tidak berfungsi dengan betul pada iPhone anda, anda boleh padamnya dengan menggunakan Tenorshare ReiBoot.

  Dikemas kini pada 09-08-2022 / Dikemas kini untuk  iOS 16

(Klik untuk menilai artikel ini)

(0 untian, purata: 5.0 daripada 5 )

Sertai perbincangan dan kongsi fikiran anda di sini