Apakah Depth Effect iPhone?

oleh Dzafri Ahmad   Dikemas kini pada 10-19-2022 / Dikemas kini untuk  iOS 16

Versi iOS 16 terbaru telah beri banyak fungsi perubahan visual pada skrin kunci. Dari cipta pelbagai jenis skrin kunci kepada tambah widget yang anda suka dan guna kesan kedalaman, sekarang semua lihat lebih menarik. 

depth effect ios 16

Dengan kesan kedalaman ini, anda boleh fokus pada objek di hadapan jam dengan menyelaras skrin kunci. Dengan cara ini objek akan timbul berada di atas dimana anda boleh fokus. Berikut ialah semua yang anda perlu tahu tentang kesan kedalaman iOS 16.

Apakah Kesan Kedalaman iOS 16 

iOS 16 yang terbaru telah beri peningkatan yang menarik dengan perubahan visual yang baru. Seperti maksud nama, kesan kedalaman iPhone benarkan anda tambah tahap kedalaman pada kertas dinding skrin kunci anda hanya dengan menggunakan pemprosesan imej berasaskan AI. 

Mengambil kelebihan ciri pengasingan subjek, iOS 16 mengasingkan objek yang ada pada kertas dinding skrin kunci secara automatik. Dengan cara ini, skrin kunci - jam - akan beri keutamaan kepada objek anda dan berposisi di belakangnya.

Kebaikan Menggunakan Kesan Kedalaman 

Namun begitu, dengan pelancaran iOS 16 terbaru, skrin kunci boleh diperibadi dan menjadi lebih menarik. Dengan kesan kedalaman pelbagai lapisan ini, anda boleh tetapkan foto kegemaran anda secara menarik di hadapan jam pada skrin kunci iPhone anda. Anda boleh tukar keseluruhan penampilan tarikh dan masa pada skrin kunci dengan pilihan gaya dan warna yang ekspresif.

Anda boleh letak foto orang atau haiwan kesayangan anda di barisan hadapan dan ini akan dapat beri anda motivasi apabila anda tengok pada skrin kunci. Selain itu, anda boleh cari kertas dinding berkualiti tinggi dalam talian untuk digunakan untuk kesan kedalaman, semuanya ikut citarasa anda.

Cara Aktifkan Kesan Kedalaman pada Skrin Kunci 

Sebelum aktifkan kesan kedalaman, pastikan peranti anda sudah dikemas kini kepada versi iOS 16. Kerana fungsi ini tersedia dalam versi iOS terkini sahaja. Berikut ialah cara anda boleh aktifkan kesan kedalaman pada skrin kunci.

 • Kunci skrin anda dengan menekan butang sisi.
 • Sekarang ketik dan tahan pada skrin kunci untuk membuka menu penyesuaian.

  enable depth effect on lock screen
 • Ketik pada menu 3 titik di penjuru kanan sebelah bawah untuk mendayakan kesan kedalaman pada skrin kunci.
 • Simpan tetapan anda.

  enable depth effect on lock screen step two

Cara Matikan Kesan Kedalaman pada Skrin Kunci 

Walau bagaimanapun, jika anda tidak menyukai kesan kedalaman maka ia sentiasa berada di tangan anda untuk menyahdayakannya dan menikmati skrin kunci biasa. Berikut ialah cara untuk melumpuhkan kesan kedalaman pada skrin kunci.

 • Mulakan dengan menekan dan menahan pada skrin kunci untuk membuka galeri kertas dinding.
 • Jika perlu, leret dengan kesan kedalaman dan ketik pada “Sesuaikan”.
 • Tekan ikon tiga elipsis (tiga titik dilingkari) di penjuru kanan sebelah bawah.
 • Kesan Kedalaman Klik.
 • Ketik pada "Selesai" di penjuru kanan sebelah atas untuk menyimpan perubahan.

Tip Bonus: Cara Turun Taraf iOS 16 kepada iOS 15 

Sekiranya anda kehilangan versi iOS 15 anda yang terdahulu dan tidak dapat mengikuti ciri iOS 16 maka anda boleh menurunkan taraf iPhone anda kepada versi iOS sebelumnya. Tenorshare ReiBoot untuk iOS ialah perisian pemulihan iPhone yang menawarkan pembaikan sistem iPhone iOS yang menakjubkan. Dalam masa beberapa minit, anda boleh menyingkirkan isu iOS yang serius.

Jika anda ingin menurunkan versi beta iOS 16 kepada iOS 15, maka gunakan penurunan taraf mendalam untuk melakukannya dengan betul. Walau bagaimanapun, pastikan anda sudah mempunyai sandaran untuk data iPhone anda. Berikut ialah cara menurunkan taraf iOS 16 kepada iOS 15 menggunakan ReiBoot

 • Lancarkan ReiBoot pada komputer anda dan sambungkan iPhone anda ke PC. Sekarang tekan pada "Turun taraf iOS."

  download reiboot
 • Seterusnya, pilih "turun taraf mendalam" dan sahkan untuk sambung.

  select deep downgrade
 • Selepas pengesahan, ReiBoot akan mengenalpasti versi iOS semasa peranti anda dan akan tunjuk perisian tegar iOS yang boleh diturunkan taraf. Tekan "muat turun" untuk dapatkan pakej itu.

  download firmware
 • Setelah dimuat turun, tekan pada "mulakan proses turun taraf mendalam" untuk turun taraf iOS 16 anda kepada iOS 15.

  start tdeep downgreade
 • Tunggu beberapa minit dan pastikan peranti anda sentiasa disambungkan sehingga proses selesai.

  deep downgrade successfully

Kesimpulan 

Tidak dinafikan iOS 16 telah memperkenalkan fungsi terbaru untuk skrin kunci iOS yang benarkan anda buat perubahan ikut cara yang anda suka. Anda boleh memasukkan widget ke skrin kunci yang tidak dapat dilakukan dalam versi iOS sebelumnya. Kesan kedalaman iOS 16 juga menarik bagi mereka yang ingin letak foto kegemaran mereka pada skrin kunci dengan penampilan dan gaya yang terbaru.

  Dikemas kini pada 10-19-2022 / Dikemas kini untuk  iOS 16

(Klik untuk menilai artikel ini)

(0 untian, purata: 5.0 daripada 5 )

Sertai perbincangan dan kongsi fikiran anda di sini