Bateri iPhone Cepat Habis iOS 16

oleh Dzafri Ahmad   Dikemas kini pada 12-05-2022 / Dikemas kini untuk  iOS 16

Bateri iPhone cepat habis selepas kemas kini iOS 16 bukanlah masalah baru dan anda tidak bersendirian kerana beberapa pengguna model terdahulu menghadapi isu yang sama. Walau bagaimanapun, punca masalah perlu dicari dan diselesaikan dengan sewajarnya, jika tidak, ia boleh menjejaskan penggunaan harian anda dan kesihatan bateri juga. Kemas kini besar baharu dalam perisian dan perkakasan dalam model baharu mungkin menjadi sebab mengapa iPhone anda kehabisan bateri dengan cepat.

Tiada apa yang perlu dirisaukan, kami ada penyelesaian untuk anda. Mari kita mendalami cara anda boleh membetulkan masalah bateri iPhone yang terlalu cepat habis.

Bacaan berkaitan iPhone Stuck di Logo Charger.

Cara 1. Mulakan semula iPhone

Salah satu sebab utama di sebalik isu bateri cepat mati untuk iPhone memerlukan permulaan baharu. Sebelum mencuba mana-mana kaedah lain, disyorkan untuk memulakan semula iPhone anda untuk membetulkan penyaliran bateri yang tidak normal itu. Peranti dimulakan semula dengan cepat boleh meningkatkan prestasi iPhone anda dan mungkin membetulkan isu kehabisan bateri.

Ikut langkah untuk memulakan semula iPhone anda.

 • Anda perlu menekan dan menahan butang "Naikkan Kelantangan" dan butang "Kurangkan Kelantangan" secara serentak.
 • Tekan dan tahan butang kuasa pada sisi iPhone anda selama 3-5 saat sehingga skrin iPhone anda padam.
 • Selepas itu, logo Apple akan muncul pada skrin anda dan ia akan dimulakan semula.

Cara 2. Periksa Kesihatan Bateri Jika Bateri iPhone Cepat Mati

Kesihatan bateri ialah satu lagi sebab utama mengapa bateri iPhone anda cepat habis secara tiba-tiba. Apabila anda membeli iPhone baharu, kesihatan baterinya adalah 100%. Walau bagaimanapun, selepas beberapa penggunaan, jika kesihatan bateri menurun kepada bawah 85% maka ia mungkin masalah bateri. Selain itu, adalah disyorkan untuk menyemak sama ada iPhone yang anda beli telah diperbaharui atau tidak. Ini bermakna bahagian tersebut boleh diganti.

Untuk menyemak kesihatan bateri iPhone anda, ikut langkah ini.

 • Buka app Tetapan pada iPhone anda.
 • Tatal ke bawah pilihan dan ketik pada Bateri.
 • Ketik pada Kesihatan Bateri.

  manage accounts

Nota: Anda juga akan melihat mesej cadangan dan cadangan untuk membuat perubahan pada tetapan yang akan meningkatkan hayat bateri.

Cara 3. Tutup App yang Menghabiskan Bateri iPhone Paling Banyak

Jika iPhone anda kehabisan bateri dengan cepat, ia mungkin disebabkan oleh beberapa proses berjalan latar belakang dan app yang menggunakan bateri berlebihan. Anda perlu menyemak app pihak ketiga jika ia menyebabkan masalah pada telefon anda.

Berikut ialah cara menyemak app yang paling banyak menghabiskan bateri iPhone anda.

 • Pergi ke Tetapan iPhone anda.
 • Pilih pilihan Bateri.
 • Ketik pada alat Penggunaan Bateri untuk mengetahui app yang menghabiskan bateri iPhone anda.

  manage accounts

Cara 4. Matikan Perkhidmatan Lokasi iPhone Anda

Perkhidmatan lokasi iPhone sudah pasti menggunakan banyak bateri. Ini boleh menjadi sebab licik mengapa bateri iPhone anda habis lebih cepat serta menyebabkan isu suhu tinggi yang menjadikan bateri anda habis lebih cepat daripada biasa. Beberapa apl memerlukan anda menghidupkan lokasi anda untuk tujuan yang berguna. Walau bagaimanapun, mereka terus menjejaki lokasi walaupun semasa anda tidak menggunakan apl itu. Anda perlu mematikan perkhidmatan lokasi apabila tidak digunakan untuk melihat sama ada ia menyelesaikan isu kehabisan bateri.

Berikut ialah cara anda boleh mematikan perkhidmatan lokasi pada iPhone anda.

 • Buka Tetapan pada iPhone anda.
 • Tatal ke bawah melalui pilihan dan cari Privasi. Ketik padanya.
 • Ketik pada pilihan pertama Perkhidmatan Lokasi (jika Hidup).
 • Sekarang, pilih app yang boleh menggunakan lokasi anda. Jika apl tidak pernah menggunakan lokasi anda untuk sebarang tujuan, pilih pilihan Jangan sekali-kali untuk melumpuhkan lokasi anda untuk app khusus itu.

  manage accounts

Cara 5. Betulkan Isu Sistem Jika iPhone Habis Bateri Cepat selepas Kemas Kini

Kebanyakan isu berkaitan bateri timbul selepas kemas kini. Beberapa kemas kini besar biasanya menggabungkan pepijat dan isu, terutamanya dalam kemas kini iOS yang boleh menghabiskan bateri iPhone anda dengan cepat. Perisian baharu berpotensi mengganggu prestasi iPhone anda. Untuk menghadapi isu ini, anda boleh menggunakan Tenorshare ReiBoot Alat pemulihan iOS yang boleh membetulkan semua isu berkaitan iOS dalam sekelip mata. Ia boleh menjadi pilihan terbaik jika semua kaedah lain tidak berkesan untuk anda. Alat luar biasa ini menampilkan Pembaikan Standard dan Pembaikan Dalam untuk menyelesaikan isu perisian dengan cepat dan tanpa kehilangan data.

Sila ikuti proses langkah demi langkah di bawah untuk membetulkan isu perisian dengan Tenorshare Reiboot.

 • Muat turun, pasang dan jalankan Tenorshare ReiBoot pada PC anda. Sambungkan iPhone anda ke PC anda menggunakan kabel.
 • But semula akan mengecam peranti yang disambungkan, klik butang 'Mula' untuk menggunakan alat Pemulihan Sistem iOS.

  launch reiboot
 • Pilih mod Pembaikan Standard untuk menyelesaikan isu tanpa kehilangan data.

  fix now
 • Muat turun pakej perisian tegar mengikut versi perisian iOS anda. Tenorshare Reiboot juga akan memuat turun pakej perisian tegar yang berkaitan untuk anda secara automatik.

  download firmware
 • Klik butang 'Mulakan Pembaikan Standard'. Ia secara automatik akan mula membetulkan pepijat dan isu yang berkaitan dengan perisian iOS.

  repairing

Peranti anda akan dimulakan semula sendiri selepas proses selesai.

Kesimpulan

Beberapa faktor menyumbang kepada isu kehabisan bateri iPhone. Adalah bijak untuk mencuba semua kaedah yang dikongsi dalam panduan ini untuk mendapatkan yang terbaik daripada bateri anda. Sebab lain mungkin masalah kecerahan, Bluetooth dan wifi. Jika semuanya gagal, lebih suka memberikan Tenorshare ReiBoot cubaan! Ia pasti akan membetulkan isu bateri anda jika ia adalah isu perisian.

  Dikemas kini pada 12-05-2022 / Dikemas kini untuk  iOS 16

(Klik untuk menilai artikel ini)

(0 untian, purata: 5.0 daripada 5 )

Sertai perbincangan dan kongsi fikiran anda di sini